KRM
Arrangement

Forfattersamtale

Luca Dalen Espseth

01. sep. 2024 KL. 14:00 - 15:00

Luca Dalen Espseth er forfatter, samfunnsdebattant og transaktivist. Han er aktuell med boken Født i rett kropp: En transmanns fortelling (Cappelen Damm, 2024). Til daglig jobber han i PKI – Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens, som han også var med å starte opp 2018. Luca har en bachelor i biologi og en mastergrad i tverrfaglige kjønnsstudier.

Luca har jobbet med transpersoners rettigheter i over 15 år og har holdt en lang rekke foredrag om kjønn, kjønnsbekreftende behandling, kjønnsidentitet og transpersoners levekår i Norge. Luca satt i ekspertgruppen som skrev rapporten «Rett til rett kjønn – helse til alle kjønn». Han lager også podkasten Trans Norge.

Samtalen ledes av forfatter og oversetter Marjam Idriss, og arrangeres i samarbeid med Skeivå Rogaland Pride og Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet.


Om forfatteren og boken Født i rett kropp

Jeg er en 37 år gammel mann. I motsetning til de fleste andre menn har jeg aldri vært gutt. Da jeg ble født tenkte alle at jeg var en jente, så de første 20 årene av livet mitt levde jeg som det. Etter jente følger som regel kvinne, og før mann kommer ofte gutt. Sånn ble det ikke for meg.

Slik begynner boka Født i rett kropp. Boka er et selvportrett, men den er også en grunnleggende innføring i trans og et lite manifest for transpersoners rettigheter. Dette er Luca Dalen Espseths sterkt berørende historie om hans vei til et liv som mann.

Luca har deltatt i det offentlige ordskiftet rundt trans. Både offentlig og privat har han måttet svare på utallige spørsmål om kjønn, trans og sitt eget liv. I årevis har folk krevd å få høre historien hans i en versjon som de kunne tro på. En historie som passet med deres forståelse av kjønn. Så han lagde én historie for offentligheten, én historie for fremmede på fest, én historie for legene, én historie for familien sin. Men en dag oppdaget Luca at han hadde glemt å lage en historie for seg selv.

Nå får vi Lucas historie, en kraftfull og personlig historie om å få være seg selv i en verden som veldig ofte ser annerledes på deg enn du gjør selv. Ved å lese denne boka vil du få ny kunnskap om kjønn, om strukturer og kanskje også om deg selv og egne mønstre du ikke hittil har vært bevisst.

Teksten er et utdrag fra forlagets bokomtale.
Foto: Lina Hindrum/CappelenDamm