I am/We are
Kuratorpresentasjon og filmvisning
I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Stavanger kunstmuseum markerer dette med filmprogrammet “I am/We are”. Gjennom kunstneriske perspektiv belyser programmet problemstillinger knyttet til sex, kjønn, feminisme, svart identitet, rase, skeiv kultur og HIV/AIDS.
Dette er den første i en serie på tre visninger. Kvelden er dedikert til livet og arbeidet til kunstneren David Wojnarowicz (1954–1992), på 30-årsdagen for hans AIDS-relaterte død.
«I am/We are» er kuratert av Tommaso Speretta som også er medkurator for utstillingen Hvert øyeblikk teller som åpner 18. februar på Henie Onstad Kunstsenter. Filmprogrammet som vises her i Stavanger er basert på Sperettas doktorgradsarbeid om HIV/AIDS i videokunst, og han vil gi en introduksjon til programmet før filmvisningen. Introduksjonen holdes på engelsk og filmene har engelsk tale.
Filmene som vil bli vist er:
Marion Scemama
Self-Portrait in 23 Rounds: a Chapter in David Wojnarowicz’s Life, 1989–1991 | 2018, Frankrike, 78 min
Mer enn to tiår etter kunstneren David Wojnarowicz’ død hyller hans mangeårige venn og filmskaper Marion Scemama arbeidet og den politiske aktivismen til en av de mest interessante kunstnerpersonlighetene i 1980-tallets New York. Filmen, halvt dokumentar og halvt essayistisk, er basert på et fem timers intervju som den franske filosofen Sylvère Lotringer gjennomførte med kunstneren i leiligheten hans i East Village i 1989, filmet av Scemama. Sittende ved kjøkkenbordet snakker Wojnarowicz oppriktig om sin seksualitet og sin kunst, og vanskelighetene med å takle sin egen dødelighet i et samfunn der regjeringen forsøker å usynliggjøre HIV/AIDS-tragedien. Deler av Scemamas private arkiv og opptak som ikke tidligere er vist, er redigert sammen med bilder av kunstnerens arbeid, inkludert filmer, malerier og forestillinger. Ved å stadfeste sin rolle som en ledende stemme for AIDS-aktivisme, etterlater Wojnarowicz i denne dypt rørende filmen en arv som fremdeles har aktualitet i dag.
Tom Rubnitz
Listen to this | 1992, USA, 15 min
«Listen to this» er Tom Rubnitz sitt siste verk, før han døde av AIDS-relaterte komplikasjoner i 1992 i en alder av 26, og etterlot filmen uferdig. Filmen er beskrevet som et 15 minutters langt manifest, «et slag i magen», av AIDS-aktivisme og en oppfordring til handling. Vi møter kunstner David Wojnarowicz utkledd som nyhetsoppleser på TV mens han resiterer en voldsom monolog foran kamera. Teksten er i stor grad basert på Wojnarowitcz sitt essay "Post Cards From America: X-Rays From Hell" (1989), og er et smertefullt vitnesbyrd om hans personlige opplevelse av HIV/AIDS. "Da jeg ble fortalt at jeg hadde fått dette viruset," resiterer han, "tok det ikke lang tid før jeg innså at jeg også hadde fått et sykt samfunn."