KRM
Utstilling

Jan Groth

Forløp og volum

06. mai 2022 - 04. sep. 2022

Jan Groth (1938 - 2022) er en av våre aller fremste billedkunstnere. Gjennom mer enn 60 år, fra debuten på Charlottenborgs Efterårsudstilling i 1958, har han utviklet et særegent og konsistent kunstnerskap preget av et fortettet uttrykk som sentreres rundt streken som uttrykksmiddel. Selv om Groth er mest kjent for de store gobelinene med hvit strek på brunsvart bunn har han i senere år videreutviklet streken i form av monumentale veggtegninger og frittstående skulpturer. I den aktuelle utstillingen vil vi vise 4 nye veggtegninger skapt spesielt for rommene på museet, i tillegg til et utvalg sentrale gobeliner og skulpturer samt tegninger og arkivmateriale. Gjennom ulike nedslagspunkt i Groths kunst og virke vil vi forsøke å gi et bilde av et kunstnerskap som fortsetter å fascinere det allmenne publikum så vel som en yngre generasjon kunstnere.

Foto fra utstillingen

Foto: Erik Sæter Jørgensen
Installasjonsfoto_Groth22
Foto: Erik Sæter Jørgensen


Arkivfoto

Drawing for Bergen Kunsthall
Foto: Thor Brødreskift

I 2017 var Groth årets festspill-utstiller i Bergen. Fotografiet viser veggtegning fra Festspillutstillingen ved Bergen Kunsthall.

Jan Groth Foto2
Foto: Erling Mandelmann.

Groth og den danske veversken Benedikte Herlufsdatter etablerte atelier-, arbeids-, og bofellesskap på starten av 1960-tallet. Benedikte var en aktiv medspiller i utførelsen av Groths gobeliner. Fotografiet er fra 1965 og viser Benedikte og Jan Groth i gobelinatelieret i Bråde på Sjælland.

Jan Groth og Betty Parson
Foto: Tage Nielsen

Groth studerer et utvalg av egne tegninger sammen med Betty Parsons; den store nestoren i New Yorks galleri- og kunstliv fra 1940-tallet og frem til sin død i 1982. Groth holdt sin første utstilling ved The Betty Parsons Gallery på Manhatten i 1972.