KRM
Utstilling

Lars Hertervig

Lysets maler

Lars Hertervig (1830 - 1902) er en av Norges betydeligste kunstnere og den mest originale bidragsyteren til norsk romantisk landskapsmaleri.

I 1850-årenes landskaper fra Sunnhordland og Ryfylke, fremstår Hertervig som en utpreget representant for Düsseldorf-skolen i norsk kunsthistorie. Som følge av psykisk sykdom, ble Hertervig i 1858 umyndiggjort, og han mistet økonomisk støtte og kontakt med kunstmiljøet. Han fortsatte likevel å male. I 1865-67 hadde han økonomi til å male større lerreter i olje. Resultatet ble en rekke kontemplative landskapsskildringer med urskog, fjorder og kritthvite godværsskyer på en klar blåfarget himmelhvelving.

Gjennom hele kunstnerskapet arbeidet Hertervig med akvarell og gouache på papir. I starten var disse arbeidene ment som studier, men fra 1867-1902 bestod produksjonen utelukkende av papirarbeider. Hertervig malte landskaper badet i lys på tobakkspapir og på selvlaget papir av tapet, avis og innpakningspapir. I enkelte verk arbeidet han for at skjøtene i papirunderlaget skulle bli del av landskapskomposisjonen. Måten han koblet papirets materialitet til fargene på, savner sidestykke i norsk kunsthistorie.

Stavanger kunstmuseum forvalter landets største og mest betydningsfulle samling av Lars Hertervigs verk og viser for øyeblikket et utvalg oljemalerier i museets samlingsutstilling, samt flere oljemalerier og papirarbeider i utstillingen Visjonære romantikere.

I perioden 30. september - 31. desember 2023, viser vi utstillingen Visjonære romantikere - Lars Hertervig, Peder Balke, Eugenio Lucas. Utstillingen presenterer arbeidene til de norske malerne Lars Hertervig (1830-1902) og Peder Balke (1804-1887) sammen med den spanske kunstneren Eugenio Lucas Velázquez (1817–1870). Utstillingen består av mer enn 60 kunstverk; malerier, akvareller og tegninger, fra samlingene til Museo Lázaro Galdiano, Stavanger kunstmuseum og The Gundersen Collection (Oslo). Visjonære romantikere er organisert av Stavanger kunstmuseum og Museo Lázaro Galdiano i samarbeid med Centro de Estudios Europa Hispánica og Nordic Institute of Art.


Bilde: Lars Hertervig, Fjordbunn III, 1866.
Foto: Bitmap