Hertervig - Hill
Velkomne til omvisning i utstillingen Hertervig - Hill. Drøm og virkelighet.
Ta med klassen din inn i disse to 1800-talls kunstnerners tidvis forunderlige og fantasifulle billedverden. En kunstformidler fra museet holder en dialog- og refleksjonsbasert omvisning der elevene får bli nærmere kjent med norske Lars Hertervig og svenske Carl Fredrik Hills kunst og liv. Utstillingen viser 147 verk, både malerier og tegninger. Selv om Hertervig og Hill var særegne kunstnere fra ulike generasjoner, er det mange paralleller både i deres live og kunstneriske utvikling.
Omvisningen blir tilpasset målgruppen
KUNSTNERNE
Lars Hertervig (1830–1902) vokste opp på øya Borgøy på sørvestkysten av Norge utenfor Stavanger; et landskap som skulle bli et gjentakende tema i hans kunst. Etter å ha deltatt ved Den kongelige tegneskolen i Oslo, reiste han til Düsseldorf tidlig på 1850-tallet som student av den norske professoren Hans Gude ved kunstakademiet. Tragisk nok ble Hertervig syk og vendte tilbake til Norge, der han i en periode var innlagt ved Gaustad sykehus utenfor Oslo. Resten av livet tilbrakte han i hjemlige omgivelser på Borgøy og i Stavanger, der kunstneren arbeidet i relativ isolasjon og med begrensede midler. På 1860- og 1870-tallet malte Hertervig en serie iøynefallende landskap både i olje og akvarell; noen av dem uttrykker en fascinasjon for forfall, andre er mer ettertenksomme. Disse verkene kan sees som kunstnerens visjoner av naturen, kanskje basert på minner fra bestemte landskap.
Carl Fredrik Hill (1849–1911) ble født i Lund i sørlige Sverige. Etter studier ved kunstakademiet i Stockholm, der han spesialiserte seg som landskapsmaler, bodde han i flere år i Paris på 1870-tallet. Påvirket av Camille Corot ville Hill male utendørsstudier fra Barbizon og andre steder som var populære blant datidens landskapsmalere, sammen med andre nordiske kunstnere. Hans tidlige verk gjenspeiler idealene til realistbevegelsen og deres utendørsmaleri. I januar 1878 ble Hill innlagt på en institusjon for psykisk syke i Passy, Frankrike, og deretter på St. Hans hospital i Roskilde og på St. Lars hospital i Lund, der han ble værende til 1883. De siste tre tiårene av livet bodde Hill sammen med familien i barndomshjemmet sitt i Lund. Kunstneren fortsatte å tegne og male på egen hånd – i isolasjon – og arbeidet hovedsakelig på papir. Mens Hill fortsatte å skildre landskap, fikk de nå en mer fantastisk atmosfære, noen ganger knyttet til hans tidlige verk. Han tegnet også figurer, dyr og fantasiskapninger. Disse uttrykksfulle verkene har ofte drømmeaktig eller visjonær karakter.
Antall:
Maks. antall i en gruppe er 30 stk.
Varighet:
ca. 45 - 60 min.
Tidspunkt for undervisningstilbud:
Tirsdag – fredag mellom kl. 09:00 -14.30
Tilgjengelighet:
Tilbudet er rullestol-tilpasset, vær vennlig å si ifra på forhånd.
Bestillingsfrist:
Vi ber dere bestille senest 2 dager i forveien.