Michael Rakowitz
utenfor Stavanger domkirke
I sommer vil en stor skulptur av den irakisk-amerikanske kunstneren Michael Rakowitz stå utenfor Stavanger domkirke. Skulpturen er en gjenskapning av en vokterfigur fra et assyrisk oldtidstempel. Tempelet har vært utsatt for plyndring og ødeleggelse siden 1850-tallet, da britiske arkeologer først begynte å fjerne deler av kunstverkene i palasset for å sende dem til Vesten. Flere bølger av kolonial utplyndring fant sted før IS ødela de gjenværende strukturene i 2015.
Stavanger domkirke har preget bymiljøet i Stavanger siden 1100-tallet. Mens vi i år feirer kirkens og byens jubileum raser kriger flere steder i verden. I slike situasjoner understrekes kulturminnenes betydning.
Vi har derfor invitert Michael Rakowtiz (f. 1973) til å vise verket The Invisible Enemy Should Not Exist (Lamassu fra Ninive) utenfor domkirken. Skulpturen er en lamassu – en beskyttende guddom med menneskehode, oksekropp og fuglevinger. Den opprinnelige skulpturen stod i den antikke byen Ninive, og den nye versjonen ble først vist på Fourth Plinth i Trafalgar Square i London i 2018. Her ble den installert vendt mot Irak, med ryggen til det britiske parlamentet. Den nær tre tusen år gamle vokterfiguren er laget av emballasje fra tomme hermetikkbokser som en gang inneholdt irakisk daddelsirup. Den fargerike overflaten gjenspeiler de opprinnelige fargene på skulpturen, mens materialvalget kommenterer de ødeleggende konsekvensene krig og imperialisme har hatt på den tidligere legendariske irakiske daddelindustrien.
Forbindelsen mellom vokterfiguren og kirken vil utforskes gjennom et åpningsarrangement den 23. mai i Stavanger domkirke.
Den irakisk-amerikanske kunstneren Michael Rakowitz (f. 1973) har siden 2007 arbeidet med å gjenskape kulturminner som har gått tapt eller blitt ødelagt etter den USA-ledede invasjonen av Irak. Rakowitz belyser de mange lagene av imperialismens virkninger og hvordan ødeleggelsen av kunst og kultur speiler ødeleggelsen av liv.
27. september åpner en større utstilling med Michael Rakowitz arbeider på Stavanger kunstmuseum.